Pengembara Dan Pelancong

Pelancong
Ia biasanya mudah untuk penduduk tempatan untuk melihat pelancong di kalangan mereka. Seorang pelancong boleh membawa kamera, buku panduan dan peta pada setiap masa dan memakai pakaian yang sama yang dia pakai di rumah.

Pelancong cenderung untuk tinggal di zon selesa mereka; mereka hanya boleh berbahasa Inggeris dan bukannya cuba mempelajari frasa dalam bahasa tempatan.

Kredit: Fyond.com

Pelancong juga melawati bandar-bandar utama dan bukannya mengembara ke bandar-bandar yang lebih kecil atau tempat-tempat yang terpencil, dan tinggal di kawasan di mana kemudahannya sama dengan apa yang mereka ada di rumah.

Pengembara
Secara umumnya, seseorang yang menganggap dirinya seorang pengembara akan cuba untuk membenamkan dirinya dalam budaya tempatan dan bukannya berdiri. Sekiranya anda seorang pengembara, anda mungkin cuba untuk menerokai kawasan yang kurang orang pergi dan meneroka lokasi di mana pelancongan tidak menjadi sumber ekonomi.

Anda akan berinteraksi dengan orang tempatan. Matlamat anda untuk perjalanan adalah untuk belajar dan mengalami perkara-perkara baru, bukannya untuk berehat santai dari kehidupan seharian. Pengembara boleh menganggap perjalanan sebagai perjalanan bukan percutian.

Menjadi Seorang Pelancong yang Lebih Baik
Menjadi pelancong sangat baik-baik saja. Jika anda paling selesa di sekitar pelancong lain dan ingin mendokumentasikan setiap penglihatan dengan kamera anda, teruskan, tetapi anda mungkin mendapati bahawa membuat sedikit usaha untuk bersama orang tempatan.

Jangan biarkan buku panduan anda menentukan jadual anda; cari beberapa penduduk tempatan yang berbahasa Inggeris dan minta mereka nasihat tentang pemandangan apa yang perlu anda lihat dipersekitaran dan sekeliling kawasan tersebut.

Kredit: Boredpanda

Anda boleh menemui tempat penggembaraan kegemaran baru yang anda tidak akan dapati dalam buku. Berjalan kaki di kawasan ini dengan berjalan kaki atau perjalanan dengan pengangkutan tempatan untuk mengalami tempat seperti yang dilakukan penduduk setempat daripada mengambil lawatan berpandu atau bas pelancongan.

Menjadi Pengembara yang Lebih Baik
Jika anda menganggap diri anda seorang pengembara, anda mungkin sudah melibatkan diri anda dengan penduduk tempatan. Meningkatkan perjalanan anda dengan semakin terlibat dengan mereka.

Cari tempat di bandar di mana semua orang kelihatan berkumpul, seperti sebuah dataran bandar atau restoran popular, dan menghabiskan hari di sana. Tanya soalan tentang budaya tempatan dan bercakap tentang kepentingan bersama; sekurang-kurangnya, anda akan pergi dengan pandangan dunia yang lebih luas.

Ya, Menara Eiffel akan dikelilingi oleh pelancong – tetapi anda masih harus melihatnya. Secara amnya, anda akan melihat dunia luar yang lebih luas berbanding orang lain. Sungguh ironi bahawa apabila orang mengembara dan mereka memasuki usaha ini yang sepatutnya menjadi kebebasan.

Semua tentang pilihan peribadi, mereka menampal label pada diri mereka yang menyekat perkara yang mereka lihat, perkara yang mereka alami, cara mereka berinteraksi dengan dunia bahawa apabila orang mengembara.

Apabila mereka memasuki usaha ini yang sepatutnya menjadi kebebasan, semua tentang pilihan peribadi, mereka menampal label pada diri mereka yang menyekat perkara yang mereka lihat, perkara yang mereka alami, cara mereka berinteraksi dengan dunia .

Anda boleh menjadi pengembara dan pelancong. Anda boleh menjadi backpacker dan flashpacker dan pengembara mewah semua pada satu percutian. Anda boleh melakukan lawatan dan kemudian perjalanan solo untuk beberapa ketika.

Anda boleh tinggal di satu tempat selama berbulan bersama orang tempatan berlajar tentang budaya, bahasa orang tempat ditempat anda lawati nanti.

Kredit: Boredpanda

Jika anda ingin travel ke Australia, pastikan Australian Visa Application anda lulus terlebih dahalu untuk mengelakkan kesukaran untuk masuk ke Australia.

Untuk memudahkan anda apply visa Austrlia anda, anda boleh tekan disini.